$70 helps a cancer nurse give free and confidential information and support.    Donate now

Mакедонски (Macedonian)

Имате ли прашања околу ракот?

Доверлив разговор со медицинска сестра од одделението за рак при Советот за рак.

Нашата пријателски расположена медицинска сестра од одделението за рак може:

  • да ви испрати информации за рак.
  • да ви ги појасни испитувањата и третманите за рак на лесно разбирлив начин.
  • да зборува со вас за тоа како се чувствувате, за било какви стравови или прашања што може да ги имате.
  • да ви обезбеди информации за услугите кои може да ви бидат од помош, вклучувајќи правна и финансиска помош. 

Со помош на преведувач зборувајте со медицинска сестра од одделението за рак.

Јавете се на 13 14 50 по цена на локален повик (не важи за мобилни телефони) од понеделник до петок од 9ч наутро до 5ч попладне и следете ги овие чекори:

  • Кажете кој јазик ви треба
  • Почекајте на телефон да ве поврзат со преведувач (тоа може да потрае до 3 минути).
  • Побарајте преведувачот да се јави во Cancer Council Victoria (линија за помош при викторискиот Совет за рак) на 13 11 20.
  • Ќе ве поврзат со преведувач и медицинска сестра од одделението за рак.

PDF листови (Fact sheets)

За да ги видите следниве датотеки треба Adobe Acrobat Reader. Преземете ја БЕСПЛАТНО

македонски документи  

English equivalents  

Што е рак?   What is cancer? 
Справување со исцрпеност од ракот Fatigue and cancer
Грижа за некој кој боледува од рак Caring for someone with cancer
За лица што боледуваат од рак, нивните семејства и пријатели The following support services may assist you
Научете да се опуштете кога имате рак  Learning to relax when you have cancer 
Намалете го ризикот од рак Cut your cancer risk
Како да се спречи губењето на тежина Preventing weight loss

Едноставен тест на цревата може да ви го спаси животот

A simple bowel test could save your life (National Bowel Cancer Screening Program)