Mакедонски (Macedonian)

Имате ли прашања околу ракот?

Доверлив разговор со медицинска сестра од одделението за рак при Советот за рак.

Нашата пријателски расположена медицинска сестра од одделението за рак може:

  • да ви испрати информации за рак.
  • да ви ги појасни испитувањата и третманите за рак на лесно разбирлив начин.
  • да зборува со вас за тоа како се чувствувате, за било какви стравови или прашања што може да ги имате.
  • да ви обезбеди информации за услугите кои може да ви бидат од помош, вклучувајќи правна и финансиска помош. 

Со помош на преведувач зборувајте со медицинска сестра од одделението за рак.

Јавете се на 13 14 50 по цена на локален повик (не важи за мобилни телефони) од понеделник до петок од 9ч наутро до 5ч попладне и следете ги овие чекори:

  • Кажете кој јазик ви треба
  • Почекајте на телефон да ве поврзат со преведувач (тоа може да потрае до 3 минути).
  • Побарајте преведувачот да се јави во Cancer Council Victoria (линија за помош при викторискиот Совет за рак) на 13 11 20.
  • Ќе ве поврзат со преведувач и медицинска сестра од одделението за рак.

PDF листови (PDF fact sheets)

За да ги видите следниве датотеки треба Adobe Acrobat Reader. Преземете ја БЕСПЛАТНО

македонски документи  English equivalents 
Што е рак?   What is cancer? 
Справување со исцрпеност од ракот Coping with cancer fatigue
Грижа за некој кој боледува од рак
Caring for someone with cancer
За лица што боледуваат од рак, нивните семејства и пријатели
The following support services may assist you
Правилна исхрана за време на третман Eating well during treatment 
Научете да се опуштете кога имате рак  Learning to relax when you have cancer 
Рак на простатата: тестирање и третман за лекување – што треба да знаете Prostate cancer: testing and treatment – what you need to know 
Откривање и спречување на рак на дебелото црево Finding and preventing bowel cancer 
Намалете го ризикот од рак Cut your cancer risk
Невообичаени резултати од пап тестот Abnormal Pap test results 
 

надворешните сајтови (External sites)

Бенигна состоjба на доjките Benign breast conditions

Кога последен пат сте имаат Пап тест? When did you last have a Pap smear?

Updated: 24 Mar, 2017